Gluténmentes univerzum

Élvezd az életet gluténmentesen

Élvezd az életet gluténmentesen

Gluténmentes érkezésicsomag, tájékoztatóval

2018. február 13. - Andrea Révész

Ha már egy másik univerzumba csöppentél, mint minden új helyen megillet egy kezdő csomag. Na de mit kellene tartalmaznia egy ilyen csomagnak, hogyan kezdjünk hozzá étrendünk átalakításának.

Segítségül azoknak, akik nem rég érkeztek és még csak nézelődnek, hogy milyen új világba csöppentek, összeállítottam egy kezdő csomagot. Ha kifelejtettem volna valamit sikítsatok.

Élelmiszerek

rizsliszts-300-300_1.pngRizsliszt, ami sűrítéshez, csipetke, nokedli és egyéb levesbetétek készítésére tökéletes. Ja és persze ne feledkezzünk meg a süteményekről és kenyerekről sem. (1kg/500-600Ft)

Kukoricaliszt, aminek az ízét nem mindenki szereti, de ha bejön ugyanúgy lehet használni, mint a rizslisztet. Persze sűrítéshez inkább az édesebb főzelékekhez, levesekhez érdemes használni, mint például a zöldborsó. (1kg/250-350Ft  kukorica2.jpg

magok.pngMaglisztek, ki melyiket szereti. Legjobb, ha veszel egy kis zacskó magot belőle, ha még nem kóstoltad, mivel a lisztnek is olyan íze lesz sütés után. Ha például szereted a lenmagot akkor nem fog gondot okozni például a lenmagos kenyér. Persze kivételek mindig vannak, de azok erősítik a szabályt, ennyi. (átlagosan 500g/400-800Ft)

pikcs_1.jpg

Utifűmaghély, amitől én sokáig ellenkeztem mert, hogy drága (100g/500Ft átlagosan) viszont nagyon kevés kell belőle. Általában egy-két kiskanál vagy egy evőkanál. Ez gyerekek és ufók nekünk a sikér, az, ami a búzalisztben benne van de az alternatív lisztekből hiányzik. 

Burgonyapehely, amiből én lepénykenyeret szoktam csinálni, de sok máshoz is felhasználható. Ebből is kevés kell, sokáig elég, ehhez mérten az olcsó alapanyagok közé tartozik. (500g/500-600Ft)

Kukoricatészta vagy rizslisztes tészta, ami ma már szerencsére egyre több helyen kapható, átlagosan 500ft egy 0,5kg-os csomag. Személy szerint azt gondolom, hogy sokkal finomabb, mint a szétfőtt búzazabálós tészta. Jó az íze, lehet rágni és nem utolsó sorban a színe szép sárgás.

etkezesi-kemenyito.jpgKeményitő, amitől jobban összeálnak a tészták, illetve lehet vele sűríteni is ugyanúgy, mint a hagyományos liszttel. (250g/300-400Ft)

 

 

Konyhai eszközök

Amennyiben búzazabáló más univerzumból érkezett idegenekkel élünk együtt, érdemes beszerezni az alábbiakat296306_01_konyhai-eszkoz-szett-5-reszes-4db.png

  • Fakanál
  • Vágódeszka
  • Tésztaszűrő
  • Nyújtódeszka

Tehát a fa eszközök

Továbbá érdemes figyelni a következőkre

  • Ha egyszerre hagyományos és gluténmentes ételt főztök, mint például olajba sült ételek vagy tészta, először mindig a gluténmentes változatot süssétek, főzzétek és utána a hagyományosat.
  • Ha vajat, margarint esztek, figyeljetek oda rá, hogy ne kerüljön bele búzazabálóktól származó morzsa, inkább legyen nektek is egy külön, amit csak ti használtok.
  • Figyeljetek a kész ételekre, ne tegyétek olyan helyre, ahol morzsa, liszt kerülhet rá.  Ez arra is igaz, ha épp búzalisztből süt egy családtagotok, veletek egy háztartásban élők, mivel a liszt a levegőbe felszál onnan pedig a ti finomságaitokat fogja megtalálni. Inkább takarjátok le kihülés után az ételeket. Biztos, ami biztos.
  • Ne vágjatok olyan késsel, amit előtte hagyományos étel felvágására használtatok. Előtte jól mossátok el vagy használjatok másikat.
  • A ti eszközeiteket, csak gluténmentes ételek készítésére használjátok ne engedjétek át semmilyen más univerzumból érkezőknek. Illetve amennyire lehet tartsátok külön őket.
  • Búzazabáloknak üzenem, hogy ne mászkáljanak lisztes vagy liszttel szennyezett kézzel vagy eszközzel az egyébként gluténmentes élelmiszerekben, mint a kakaópor, a cukor, porcukor, keményítő, és az ehhez hasonló dolgok.

A bejegyzés trackback címe:

https://glutenmentesuniverzum.blog.hu/api/trackback/id/tr4613666508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása