Gluténmentes univerzum

Élvezd az életet gluténmentesen

Élvezd az életet gluténmentesen

Minden kezdet nehéz!

2018. február 08. - Andrea Révész

Tudni kell rólam, hogy szeretem az egyszerű de szép dolgokat. Ez a konyhában is érvényesül. Főzésnél fél óra sütésnél 1 óra a tűrési küszöböm. Ezért igyekszem olyan recepteket keresgélni vagy kitalálni, amik ezen időtartományon belül vannak. (ez azelőtt is igaz volt és most is az)

Aki, most kezd ismerkedni a gluténmentes sütés-főzéssel ne ijedjen meg. Ugyanúgy meg kell tanulni, ahogyan annak idején a búzaliszttel is megtanultunk sütni, a szüleinktől, nagyszüleinktől vagy az internetről. Eddigi tapasztalataim alapján, az egyik fogódzkodó, hogy hasonló vagy ugyanolyan állagú valamit kell kapnunk sütés előtt, mint a búzaliszttől készült süteményeknél, kenyereknél. A rizslisztből készült süteményeknél lehetséges, hogy ragadósabb guzmit kapunk, mint a búzaliszt és változatnál, de nem kell megijedni, az esetek többségében normális ehető végtermék lesz belőle. (alternatív lisztekkel való harmadik típusú találkozásaimról még írok majd)

Igen van, ami sikerül és nos, van, ami nem. Nekem is volt olyan kenyér kísérletem, amivel vagy ölni lehetett volna, vagy a kukában landolt. (krumplis kenyérnél mindkét változat megvolt) Volt olyan, ami másra sikeredett, mint eredetileg terveztem, de fő a pozitív szemlélet. Ha valami máshogy sikerül, semmi gond, egyszerűen nevezd át. Példának okárért a piskóta tekercsemből lekvárral töltött piskótatorta lett.

Az ízzel kapcsolatban azt tudom mondani, hogy személy szerint nekem jobban ízlenek a rizslisztel készült sütemények, mint a hagyományos lisztből készültek. Persze eleinte mindenki hasonlítgatni fogja, arra koncentrál, hogy márpedig ugyanolyannak kel lennie, mint a búzásnak. Azt viszont be kell látni, hogy ha például ugyanazt a süteményt elkészítjük fehérlisztből és teljeskiőrlésű lisztből, természetesen más íze lesz. Ugyanígy az alternatív liszttel készült ételeknek is más ízük van, amik sokszor jobbak. (szerintem) Legyünk nyitottak az új ízekre és ételekre. Viszont az ételek sűrítésénél a rizsliszt szinte semmilyen ízváltozást nem okoz, sőt akik keményítőt használnak, azoknak nem is kell váltaniuk, csak arra figyelni, hogy a keményítő gluténmentes legyen.

Tehát, semmi pánik bele lehet jönni. Ne féljünk attól, hogy nem sikerül, mert leginkább a hibáinkból tanulunk.  Én például most próbálgatom a magliszteket, amiről úgy szint még írni fogok.

A bejegyzés trackback címe:

https://glutenmentesuniverzum.blog.hu/api/trackback/id/tr5113637362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása